Blog

Jak vybrat štěně = chovatelskou stanici

31.07.2013 13:58

V tomto povídání budu čas od času citovat z jiných mě dobře známých článků lidí, kteří již několik let chovají. Zaujali mě a i já jsem se kdysi podle nich snažila řídit.

Na jedné věci se snad schodneme všichni. 

NIKDY NEHLEĎTE NA CENU ŠTĚNĚTE. POŘIZOVACÍ CENA

JE ZANEDBATELNÁ S OHLEDEM NA TO KOLIK VÁS BUDE

STÁT V BUDOUCNOSTI – krmení, veterinární péče atd.

 

První rok a pul života štěněte je nejnákladnějším. Pokud chceme zdravého jedince samozřejmě začneme výběrem chovatelské stanice ale i poté musíme štěňátku pomoci, aby rostlo tak jak má. I ze sebelepšího vrhu dokáže nezkušený chovatel udělat kulhajícího mrzáka. 

Výběr chovatele

Jsou chovatelé a chovatelé. Velmi si vážím těch, kteří si budoucí majitele svých odchovaných štěňat pečlivě vybírají. Tedy neprodají štěně komukoliv a určitě ne za každou cenu. Většinou má takový chovatel mnoho nabýdek na své odchované jedince proto se můžete setkat i s pořadníkem. Získat štěně od takového chovatele je velké vítězství, neboť se můžete spolehnout, že vám bude ochoten vždy podat pomocnou ruku, ať budete mít kdykoliv a jakoukoliv otázku či problém.

Chovatel, který není ochoten po prodeji štěňat dále komunikovat s jejich majiteli, je špatný chovatel. Noví majitelé štěňat se poté pídí po odpovědích na své otázky všude možně a často se jim ani nemůže dostat fundovaných odpovědí, protože jednoduše se neptají "na správných místech".

Chcete-li si tedy udělat obrázek o tom, kolik by vás stálo štěně tohoto plemene, které se vám líbí a uvažujete o jeho koupi, nezbude vám pravděpodobně nic jiného, než-li zvednout telefon a jednoduše obvolat několik chovatelů daného plemene a na rovinu se zeptat na cenu štěňat která odchovávají.


V případě chovatele, který se chovatelstvím skutečně zabývá a nemá štěňata jen "aby je jeho fena jednou měla", vychází úhrn výše uvedených nákladů kolem 10 tisíc. V případě zahraničního krytí, či v zahraničí získané feny, je tato hranice mnohem, mnohem výš. Je zřejmé, že pokud chovatel nabízí štěňata levněji, tak zajisté není něco v pořádku, musel na něčem "ušetřit". Většinou to bývá na péči. Zda se to promítne do jejich dalšího života, zda oželí podporu od chovatele a zda ta úspora za to stojí si musí ovšem každý budoucí majitel štěňátka rozhodnout sám.

Smlouva o koupi štěněte:


Nekupujte "zajíce v pytli". Vždy, ať je cena štěněte jakákoliv, požádejte chovatele o "Kupní smlouvu".Ke koupi štěněte opravdu přistupujte maximálně odpovědně po všech stránkách a předejdete tak možnému rozčarování, ať už bude chyba na straně chovatele či vaší. Ve smlouvě by měli být stanoveny všechny podmínky chovatele ale i to za co chovatel ručí. Popřípadě se dá pes  tzv. ,,reklamovat''. Myslete však na to, že pes je živý tvor a kupovat ho jen "na zkoušku", je nejen nezodpovědné, neférové, ale také velmi "nelidské a nepsí". Vrácení psa by mělo být opravdu jen v opodstatněných případech, kdy vás chovatel "tak trochu napálil", a ne tehdy, kdy vás štěně již omrzelo, protože v bytě čůrá...

 

V čechách

V českých podmínkách asi nejde položit rovnítko mezi "renomovaný", známý, "velký" a "kvalitní". Bohužel je zde několik "velkomnožitelů", kterým jde pouze o prodej co nejvyššího počtu štěňat, a za co nejvyšší cenu. Tedy po rodičích s výstavními oceněními, bez ohledu na zdraví. Doporučuji si o rodičích i o chovatelské stanici získat co nevíce informací a to z co nejvíce zdrojů. A to jak na internetu, tak i osobními dotazy, ideálně z obou chovatelských klubů. Informace a jejich zpracování jsou to, co rozhodne o výběru vašeho společníka na příštích deset let. A veřte že u fundláka se cena léčení a zejména léků násobí oproti běžným plemenům tři až sedmkrát, dávka antibiotik devět tisíc, desetidenní dávka Metacamu skoro dva tisíce...

Ideální je, pokud máte možnost pohovořit s majiteli štěňat ze stejné chovatelské stanice, od stejného chovatele. Nejhorší je, pokud nezodpovědný chovatel chová na feně či se psem, o kterých ví, že nesou genetický problém. Kontolujte DKK( kyčelní klouby ideální je 0/0) a DKL (loketní klouby ideál 0/0) srdce a cystinurie.

Zkuste se podívat na základy genetiky. Řeknou vám, jak se asi budou dědit vlastnosti obou rodičů, byť pouze statisticky. Co je často přehlížená informace je, že mnoho znaků se dědí ob generaci. Pod pojmem "znak" si můžete představit jakoukoli povahovou vlastnost, genetický předpoklad pro nemoci či barevnou formu a nebo chuť k práci. 

 

Moje zkušenosti , postřehy 

Když jsem se rozhodla pro novofundlanského psa byla jsme si téměř jistá, že psa s průkazem původu nepotřebuji, stejnak je to potřeba jen na výstavy.(to byl můj názor tenkrát) Po pár zhlédnutí inzerátů mi bylo jasné, že co se u nás nabizí není ani zdaleka novofundlandský pes. Do té doby jsem ,,fundláka'' na živo neviděla, pohled na fotky rádoby zaručených ,,fundláků'' mě od myšlenky koupit bez PP uplně odradil. Bylo rozhodnuto, hold budu muset sáhnout hlouběji do kapsy, vyhledat zkušeného chovatele abych si opravdu pořídila psa kterého jsem znala ze zahraničních fotek. Po půl roce hledání se zadařilo. Dnes mám doma již dospělou psí slečnu.

Setkala jsem se s lidmi kteří doma mají jen něco zdáleně příbuzného ,,fundlákovi'' a budou vám tvrdit co to nemají doma za krásné zvíře. Určitě je pro ně to nejkrásnější a nejmilejší zvíře které si mohli přát, ale s ,,fundlákem'' to nemá nic společného snad jen tu černou barvu. A to jsou ty inzeráty které mě tenkrát tak vystrašily, vyděsily a donutily se nad tím vším zamyslet. Většina lidí na takové inzeráty skočí žijí v domění , že na zahradě jim pobýhá Novofundlandský Pes. Často musím lidem odpovídat na otázky typu: ,,co to je za rasu?'' odpovídám a vrací se mi uplně nesmyslná otázka zpět: ,, jsou i druhy co jsou krátkosrstý že?''. Odpovídám už dosti podrážděně ,,neexistuje žádný jiný druh ,,fundláka'' který by byl bez chlupů.'' A proto pokud si chcete opravdu pořídit jakékoliv štěňátko zjistěte si o nich naprosto všechno a nenechte se zmást svým sousedem který vám nabulíkuje co to doma nemá za 100% ........(rasu si doplně sami)!  Pokud nad tímto článkem kroutíte hlavou koukněte se kde ve vašem okolí bude nejbližší době výstava psů a zajeďte se podívat.  :)  Určitě najdete rozdíly i u jiných plemen.